Ladda ner programmet för Miljö- och Kemidagarna här

Specifikt tidschema publiceras senare i vår.

För dig som ska boka resa ser du start- och sluttid nedan:

Dag1
10.00 Kundforum
11.30 Incheckning
12.00 Mingellunch
13.00 Välkomna till Miljö- och Kemidagarna
18.00 Festmiddag

Dag2
8.30 Konferensen börjar
Ca 16.00 Konferensen slutar

Verktyg för en säker arbetsplats 

Förbättra ditt dagliga arbete med hjälp av verktyg och praktiska exempel. Du får tips både inom specifika ämnen som mätningar och även en inblick i hur andra verksamheter gör för att nå sina mål.

 • Forskare identifierar de mest angelägna forskningsfrågorna som kemikalier i miljön utgör, Thomas Backhaus, Göteborgs Universitet. 
  Under föreläsningen kommer du få veta vilka kemikalier som vi bör vara mest bekymrade över, vilka platser runt om i världen som står i händelsernas centrum för kemiska föroreningar, samt hur vi kan ta fram metoder för att skydda biologisk mångfald och ekosystem, och, avslutningsvis hur vi kan välja de bästa åtgärderna för att lindra. (Språk: engelska)
 • Luftkvalitén – när räcker det med en bedömning och när måste man göra mätning? Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska.
  När räcker det med en bedömning och när måste man göra mätning? Få svaren under denna föreläsning.
 • Minskade risker med kemikalier, Patrik Löfdahl, DENIOS
  Statistik från SCB visar att användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier i Sverige har ökat med hela 35 % under en sjuårsperiod. Därmed finns det många som skulle säga att arbetsdagen är full av risker. Att lära sig att undvika dessa eller ha kunskapen att hantera det uppkomna ökar känslan av trygghet. DENIOS föreläsning visar hur rätt insats gör stor skillnad för både miljön och hälsan.
 • Bättre alternativ – hur kan din verksamhet arbeta med substitution, Gudrun Bremle, RISE Substitutionscentrum
  Gudrun som leder Substitutionscentrumet kommer även att vara moderator under hela konferensen.

 

Regelverk och aktuellt

I detta block får du tillgång till senaste nytt från myndigheter. Vi fördjupar oss även inom juridiken, substitution och hur verksamheter kan uppmuntra till effektiv kemikaliehantering som skapar bra resultat.

 • Digitalisera för en bättre miljö, Tina Ringenson Hållbarhetsforskare KTH.
  Tina Ringenson föreläser om hur digitaliseringen kan bidra till ett hållbart samhälle. Hon presenterar en praktisk guide för dig som jobbar inom näringsliv och kommun.
 • EcoOnline Award
  Vinnarna av EcoOnline Award 2019 presenteras. Missa inte att nominera din eller någon annan verksamhet som är värda att lyftas genom att vinna EcoOnline Award >>
 • De nio planetära gränserna, Sarah Cornell, Stockholm Resilience Center
  Begreppet planetens hållbara gränser publicerades första gången 2009 och identifierar de miljöprocesser som styr jordens stabilitet. Det finns nio prioriterade miljöförändringar som drivs på av oss människor. Ny forskning som publiceras i vetenskapstidsskriften Science visar att fyra gränser nu är överskridna. Vi får veta mer om detta från Stockholm Resilience Center.
 • Fika for change, Radicle
  Ett nytt moment i konferensendär företaget Radiclekommer att guida oss genom en trevligare fikasstund.
 • Kommunen som driver miljöprojektet Ansvarsfull kemikalieanvändning, Veronica Berntsson, Göteborgs kommun.
  Veronica Berntsson som är utvecklingsledare på Miljö SDF Västra Hisingen ger dig praktiska tips och inspiration av hur staden arbetar internt med miljömålet Giftfri miljö.
 • Aktuellt från Kemikalieinspektionen, Helena Kramer och Ingrid Wiren, kemikalieinspektionen
  Håll dig uppdaterad på senaste nytt från Kemikalieinspektionen. Mer specifikt information om föreläsningen kommer under våren 2019

 

Skapa verklighet av möjligheter

Här får du hjälp att gå från tanke till handling. Vi fördjupar oss inom arbetsmetoder som belönar positiva handlingar. Inspirerande förebilder delar med sig av utmaningar som du kan ta med dig både för att göra skillnad inom din verksamhet och som privatperson.

 • Ett skräpfritt liv – Zero waste för nybörjare, Rowan Drury, grundare av sveriges första förpackningsfria butik GRAM.
  Det här är en föreläsning som passar dig som är intresserad av att göra skillnad som individ och minska ditt eget ekologiska fotavtryck. De flesta vet att vi producerar för mycket skräp och att det påverkar natur och klimat. Det är dock svårt att veta var man ska börja när det gäller att minska sitt eget skräp och det kan kännas överväldigande. I denna föreläsning kommer Rowan att berätta hur man kan bryta sina vanor på lättaste sätt och prata om hur små saker kan göra stor skillnad.  Läs mer >>
 • Nudging – ett verktyg för hållbara val, Katharina Paoli ordförande i A Win Win World och initiativtagare till nätverket Nudging Sweden.
  Nudging har under de senaste åren blivit allt mer uppmärksammat som en effektiv metod för att främja beteendeförändring och guida människor i olika valsituationer.  Läs mer >>

Håll dig uppdaterad och följ oss på: LinkedIn , Facebook och vårt nyhetsflöde

 

Hoppas vi ses ♥