Ladda ner agendan för Miljö- och Kemidagarna 2019

Dag 1 – 15 maj

09:00 Incheckning till EcoOnlines kundforum 

09:00 Frukostmacka och kaffe 

10:00 Kundforum för kunder till EcoOnline 

11:30 Incheckning övriga deltagare 

12:00 Mingellunch 

13:00 Moderator inleder

 

Block 1 – Verktyg för en säker arbetsplats 

Förbättra ditt dagliga arbete med hjälp av verktyg och praktiska exempel. Du får tips både inom specifika ämnen som mätningar, spillskydd, åtgärdstrappan och substitution.

13:10 Are chemical cocktails a threat for human health and the environment? How can we improve their assessment and management? Thomas Backhaus, Göteborgs Universitet
Under föreläsningen kommer du få veta vilka kemikalier som vi bör vara mest bekymrade över, vilka platser runt om i världen som står i händelsernas centrum för kemiska föroreningar, samt hur vi kan ta fram metoder för att skydda biologisk mångfald och ekosystem, och, avslutningsvis hur vi kan välja de bästa åtgärderna för att lindra. (Språk: engelska)

13:40 Åtgärdstrappan, Johanna Wachtmeister, Trossa 
Praktiska tips och exempel kring Åtgärdstrappan.

14:10 Presentation av utställare

14:40 Fika med utställarpromenad

15:10 Luftkvalitén – när räcker det med en bedömning och när måste man göra mätning? Håkan Tinnerberg, Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska
När räcker det med en bedömning och när måste man göra mätning? Få svaren under denna föreläsning.

15:40 Spillskydd i praktiken, Patrik Löfdahl, DENIOS
Statistik från SCB visar att användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier i Sverige har ökat med hela 35 % under en sjuårsperiod. Därmed finns det många som skulle säga att arbetsdagen är full av risker. Att lära sig att undvika dessa eller ha kunskapen att hantera det uppkomna ökar känslan av trygghet. DENIOS föreläsning visar hur rätt insats gör stor skillnad för både miljön och hälsan.

16:10 Bättre alternativ – hur kan din verksamhet arbeta med substitution, Gudrun Bremle & Lina Gunnarsson-Kearney, RISE Substitutionscentrum
Gudrun som leder Substitutionscentrumet kommer även att vara moderator under hela konferensen.

16:40 Information om kvällen

18:00 Fördrink i Eriksbergshallen

18:30 Trerättersmiddag med underhållning i Eriksbergshallen

 

Trerättersmiddag med underhållning

Dag 2 – 16 maj

Block 2 – Regelverk och aktuellt

I detta block får du tillgång till senaste nytt från myndigheter. Vi fördjupar oss även inom hållbarhet och digitalisering. Du får exempel på hur verksamheter kan uppmuntra till ett effektivt säkerhetsarbete som skapar bra resultat. Nytt för i år är en workshop under en av fikapauserna. 

08:30 Digitalisera för miljön! Tina Ringenson, KTH
Tina Ringenson föreläser om hur digitaliseringen kan bidra till ett hållbart samhälle. Hon presenterar en praktisk guide för dig som jobbar inom näringsliv och kommun.

09:05 EcoOnline Award
Vinnarna av EcoOnline Award 2019 presenteras. Missa inte att nominera din eller någon annan verksamhet som är värda att lyftas genom att vinna EcoOnline Award >>

09:30 De nio planetära gränserna, Sarah Cornell, Stockholm Resilience Centre
Begreppet planetens hållbara gränser publicerades första gången 2009 och identifierar de miljöprocesser som styr jordens stabilitet. Det finns nio prioriterade miljöförändringar som drivs på av oss människor. Ny forskning som publiceras i vetenskapstidsskriften Science visar att fyra gränser nu är överskridna. Vi får veta mer om detta från Stockholm Resilience Center.

10:00 Fika for change, Mathilda Hult, Radicle
Ett nytt moment i konferensen där företaget Radicle kommer att guida oss genom en trevligare fikasstund.

11:10 Safety first – när arbetsmiljön är i ständig fokus, Sofia Blomdahl, Ragn-Sells
Jobbet med avfallshantering kan vara både tungt, stressigt och riskfyllt. För att minska antalet arbetsolyckor och arbetsskador startade Ragn-Sells en förändringsresa som har resulterat i att företaget nu korats till ”Stockholms friskaste företag”. Sofia kommer berätta mer om förändringsresan och var de har fokuserat på för att minska olyckorna och stärka det förebyggande arbetet. Hon kommer ge exempel på hur de genom åtgärder, kommunikation, verktyg och ökad kunskap har förändrat beteendet hos medarbetarna samt betydelsen av engagemang i ledningen.

11:40 Aktuellt från Kemikalieinspektionen, Helena Kramer och Ingrid Wirén, Kemikalieinspektionen
Håll dig uppdaterad på senaste nytt från Kemikalieinspektionen. Du får bl.a. ta del av de nya reglerna i bilaga VIII till CLP, rapportering till Giftinformationscentraler, samt andra frågor och regeländringar.

12:10 Lunch i Eriksbergshallen

12:35 Kaffe i utställarhallen

 

Block 3 – Skapa verklighet av möjligheter

Här får du hjälp att gå från tanke till handling. Vi fördjupar oss inom arbetsmetoder som belönar positiva handlingar. Inspirerande förebilder delar med sig av utmaningar som du kan ta med dig både för att göra skillnad inom din verksamhet och som privatperson.

13:10 Ett skräpfritt liv – Zero waste för nybörjare, Rowan Drury, GRAM
Det här är en föreläsning som passar dig som är intresserad av att göra skillnad som individ och minska ditt eget ekologiska fotavtryck. De flesta vet att vi producerar för mycket skräp och att det påverkar natur och klimat. Det är dock svårt att veta var man ska börja när det gäller att minska sitt eget skräp och det kan kännas överväldigande. I denna föreläsning kommer Rowan att berätta hur man kan bryta sina vanor på lättaste sätt och prata om hur små saker kan göra stor skillnad.  Läs mer >>

13:40 Cirkulär ekonomi, Magnus Hedenmark, re:profit
Magnus Hedenmark arbetar med att stödja organisationer i omställningen till den cirkulära ekonomin, framförallt vad gäller val av material och kemi. Bli uppdaterad på viktiga händelser som kopplar ihop det strategiska kemikalie- och plastarbetet med den cirkulära ekonomin.

14:10 Internt engagemang för hållbarhet med hjälp av globala målen, Arne Wallin, Goodpoint
Arne Wallin har mer än tjugoårig erfarenhet av miljö och hållbarhetsarbete inom den kemiska industrin. Under föreläsningen kommer du få tips på hur du kan skapa ett större engagemang för de globala hållbarhetsmålen hos dina kollegor.

14:40 Fika med utställarpromenad

15:10 Nudging – ett verktyg för hållbara val, Katharina Paoli, A Win Win World
Nudging har under de senaste åren blivit allt mer uppmärksammat som en effektiv metod för att främja beteendeförändring och guida människor i olika valsituationer.  Läs mer >>

15:55 Avslut och prisutdelning, Martina Jonsson, EcoOnline

Håll dig uppdaterad och följ oss på: LinkedIn, Facebook och i vårt nyhetsbrev

 

Hoppas vi ses ♥